До момента 1 627 049 души са се преброили, като са попълнили електронната карта. Те живеят в 713 678 домакинства, съобщиха от Националния статистически институт.

По 37,5 на сто от населението на градовете Пловдив и Варна са се преброили онлайн към момента, показват данните към 11.00 часа днес, 20 септември. За сравнение в София преброените по електронен път вече са 40,8 на сто.

В отделните райони на трите най-големи града електронното преброяване не върви с еднаква скорост. В София най-висок е делът на преброените спрямо населението в район "Изгрев" (51,9 на сто), а най-нисък - в районите "Студентски" и "Кремиковци" (по 19,6 на сто). Класацията във Варна се води от район "Приморски" (42,2 на сто), а в Пловдив - от район "Южен" (36,2 на сто).

За страната класацията по относителен дял на преброените по области спрямо населението в областта продължава да се води от София (столица), на второ място е Варненска област (29,5 на сто). Третото място с равен резултат си делят областите Габрово и Русе, в които до този момент електронно са се преброили точно по една четвърт от населението.

Преброител в столичния квартал "Борово" си направи специален имейл с инициалите си и "преброяване", за да събира кодовете на електронно преброилите се. Адресът е разлепен в преброителния участък и на него хората могат да изпращат точния си адрес и уникалните кодове, които са получили.

Чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес, напомнят от НСИ. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят, съветват от института.

Оттам посочват, че преброителят задължително трябва да се представи и да покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ. Преброителят трябва да уведоми ясно за целта на преброяването и да представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.

Ако някой изпитва съмнение относно легитимността на преброителя, може да позвъни на *2021, където да продиктува имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят в съответния участък се казва така. Всеки преброител има синя маска, на която е изписано "Преброяване 2021". Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. Те вече са започнали обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами, отбелязват от НСИ.