Те издигнаха плакати с искане за незабавна оставка на ръководството на акционерното дружество "Слънчев бряг". Протестиращите подкрепиха и подписка срещу политиката на акционерното дружество, предаде КРОСС.

От Съюза на частните собственици на хотели в Слънчев бряг заявиха, че в основното им искане е инфраструктурата на курортния комплекс да стане публично общинска собственост, а не както сега като частна собственост да се стопанисва от акционерното дружество. Повечето протестиращи изразиха остро недоволството си срещу ограничителния пропускателен режим в курортния комплекс и новите такси за достъп, които трябва да плащат фирмите, доставчици на храни и напитки.

На училицата излязоха хотелиери, ресторантьори, собственици на увеселителни завадения, доставчици на стока, търговци, таксиметрови шофьори. Протестът е подкрепен и от Българската хотелска и ресторантьорска организация.

Исканията на СНЦ „Съюз на собствениците" са :
1.Незабавна оставка на ръковдството на „Слънчев бряг" АД
2. Да се спре беззаконието в действията на „Слънчев бряг" АД, което изземва функциите на държавен орган и налага собствените си решения по управлението на транспорта и достъпа до комплекса еднолично, само и изцяло в собствен интерес.
3. Да се ангажира вниманието на Общината, МИЕТ и компетентните органи при решаването на следните проблеми: - изясняване статута и собствеността на уличните пространства в комплекса - установяване на законен ред за управление на транспортната схема - определяне на единни правила за всички хотелиери и работещи в комплекса, не от „Слънчев бряг" АД, а от компетентния орган и не с оглед осигуряване на допълнителни доходи на дружеството, а на нормални условия за развитие на хотелиерския бизнес
4. Да се провокира активната позиция на заинтересованите общински и държавни органи за преодоляване на проблем, който в резултат на деструктивната и неотстъпчива позицията на „Слънчев бряг" АД вече повече от десетилетие не може да намери разрешение.
5. До изясняването на тези въпроси и решаването на проблемите, да се осигури нормално функциониране на хотелската база в комплекса, нормален достъп на автомобили и хора и нормални условия на предлагане на качествена туристическа услуга.
6. Да се ангажира общественото внимание, да се акцентува върху наболялостта на проблема, да се разясни позицията на Съюза на собствениците - Слънчев бряг и се ангажира обществеността за решаване на въпроса.

Следобед в събота протестиращите се срещнаха с министър Трайчо Трайков, който след срещата коментира, че ще бъдат направени проверки и след това ще бъде взето решение по исканията на излезлите на улицата хора. Министърът не остана на официалното откриване на сезона в Слънчев бряг поради все още неразрешения конфликт. На срещата с министъра присъстваха и представители на "Слънчев бряг" АД.

По-късно ръководството на “Слънчев бряг” АД заяви, че всички действия, свързани с налагане на законност и ред в курортния комплекс, са в съответствие със закона. Ръководството изпълнява изцяло държавната политика в Слънчев бряг. Това бе посочено в съобщение до медиите по повод протеста на хотелиери и търговци в курортния комплекс. Според Съвета на Директорите, това е опит да се осуети прилагането на законите и да се саботира туристическия сезон, допълва БНР.

Последна актуализация в 21.05 часа