"Прехвърлянето на замразените руски активи в Украйна в резултат на санкциите ще наруши швейцарското законодателство", заяви в интервю за вестник "Трибюн дьо Женев" Ги Пармелен, министър по икономическите въпроси, образованието и научните изследвания, предаде ТАСС.

"В Швейцария правото на собственост е фундаментално и гарантирано от конституцията", казва той. "Конфискуването на пари от една държава или от физически лица от тази държава с цел прехвърлянето им в друга държава изглежда невъзможно съгласно действащото законодателство", подчерта министърът.

Той също така отбеляза, че досега нито една страна, включително САЩ, не се е решила на подобна стъпка. "Швейцария е правова държава и ние сме длъжни да спазваме конституцията и действащото законодателство", добави Пармелен.

По-рано Андрю Адамс, ръководител на работната група на министерството на правосъдието на САЩ за идентифициране и конфискуване на руски активи, ограничени от САЩ, заяви, че администрацията на Вашингтон възнамерява да започне да прехвърля част от конфискуваните средства на Украйна в близко бъдеще, припомня БТА. Руското посолство във Вашингтон заяви, че подобна мярка ще дискредитира финансовата система на САЩ и сигурността на доларовата юрисдикция.