Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Продуктите са карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.

Министърът обяви, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно, тъй като наличието на соя в месните продукти от новия стандарт е напълно забранено. Мирослав Найденов допълни, че е научил информацията за четири положителни проби на соя в месни продукти около 17 часа днес, съобщи "Фокус".

"Три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите, дори е в управителния съвет на асоциацията", каза министърът. Той уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина" на фирмите ще бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад. Ще бъде подадена и информация към Национална агенция по приходите (НАП) дали няма и други нередности.

"Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа", уточни Найденов. Той каза още, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”. Тъй като беше осигурен физически контрол от страна на експертите на ДНСК в производствените цехове на предприятията, ще се проведе и комплексна проверка на тези регионални служби на ДВСК, които са допуснали това да се случи, предаде БГНЕС.

„Тежко им”, закани се Найденов и допълни, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.
Той информира още, че другите продукти със стандарт "Стара планина" са в норма и вероятно това е пропуск на проверяващите органи. "Тези продукти не са опасни, но е измамено очакването и доверието на потребителите", заяви министърът, цитиран от БТА.

По-късно в интервю за "Фокус" министър Найденов заяви, ако има нарушения и в други продукти на четирите фирми, техните лицензи ще бъдат отнети напълно и ще трябва да се ориентират към друг бизнес.