"Мудис" отбеляза, че има опасност САЩ да изгубят тази оценка ако се получи "отслабване на бюджетната дисциплина през следващата една година или ако икономическата конюнктура значително се влоши", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението на "Мудис" бе обявено часове след като Конгресът на САЩ прие план за намаляване на бюджетния дефицит на страната, придружен от повишаване на законовия таван на държавния дълг.
"Мудис" заяви, че гласуваните мерки не са непременно достатъчни за подобряване на състоянието на американските държавни финанси.
"Макар и комбинацията от процес на парламентарна комисия и автоматични мерки дава механизъм за пораждане на бюджетна дисциплина, тази рамка е предмет на несигурност. Опитите за бюджетни правила в миналото не винаги са устоявали на изпитанието на времето", смята агенцията.

"Вероятно ще са необходими допълнителни мерки, за да се гарантира, че дългосрочната траектория на бюджета ще остане съвместима с оценка ААА", добавя "Мудис" и обръща внимание на "големите политически разногласия" при дебатите по този въпрос във Вашингтон.
"На трето място, неотдавнашните корекции към понижаване на равнищата на икономически растеж и твърде слабото равнище на растеж през първото шестмесечие на 2011 г. поставят под въпрос доколко солиден е потенциалът за растеж през следващите една-две години", подчертава "Мудис".

"Фич"
дава "стабилна" перспектива с оценка "AAA". Законът за повишаване тавана на държавния дълг на САЩ и избягване на дефолт мина в Конгреса, но не е достатъчен сам по себе си, за да може САЩ да запазят рейтинга си ААА според "Фич рейтингс", предаде АП.
Според "Фич" споразумението е важна първа стъпка, но не е краят на процеса. Рейтинговата агенция иска да види и реален план за съкращаване на бюджетния дефицит.
Дейвид Райли, управляващ директор на "Фич", каза пред АП, че "трябва още да бъде направено, за да се запазят рейтингите в средносрочна перспектива. "Фич" очаква да приключи прегледа си на суверенните рейтинги на САЩ до края на август.
Възможно е рейтингът на дълга на САЩ да бъде понижен тогава, според "Фич".

Реакцията на Китай
Китайската централна банка обяви, че ще продължи да диверсифицира инвестициите си в чуждестранна валута заради продължаващия риск върху щатския долар, предаде Франс прес.
Китай е най-големият кредитор на САЩ.
Според държавната агенция Синхуа приемането от Конгреса на САЩ на текст, с който се избягва изпадането на страната в неплатежоспособност "не е обезвредило бомбата на дълга".