Първата смяна работници от завода за автомобилни кабели на "Язаки" ("Yazaki") край село Крепост между Хасково и Димитровград не започна работа днес. Няколкостотин души останаха пред халетата на дружеството, отказаха да влязат на работа и обявиха стачка. Причината според протестиращите са лошите санитарно-хигиенни условия и опасността от зараза с коронавирус, предаде БТА.

Вижте снимки >>

В завода работим към 3000 души на две смени. Помещенията са общи. Въпреки всички предупреждения на властите да си стоим в къщи, не ни пускат в отпуска, каза служителката Здравка Асенова.

Работим един до друг, без да се спазват каквито и да било предписания за дистанция помежду ни. Нямаме маски и ръкавици, не се дезинфекцира, свидетелства още тя. По думите й всички нейни колеги били крайно притеснени от тези обстоятелства и настоявали за поне седмица престой.

Изчакваме решението на нашето висше ръководство в Япония, поддържа се връзка онлайн. В завода няма инциденти, няма заболели, увери началник отдел Делчо Желев. Взети са всички предпазни мерки, има достатъчно много места с дезинфектант, гарантира той. Вчера е направена поръчка на голямо количество предпазни маски, които днес трябва да пристигнат, допълни още Желев.

Снимка: Булфото

Сигнали са изпратени до регионалната здравна инспекция и полицията.

Снимка: Булфото

По-късно днес от Инспекцията по труда, РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР в Хасково предприеха съвместна проверка на място. Установихме, че има дезинфектанти, филтър на входа и място между платната на поточната линия, а масите в столовата вече са разредени, каза след проверката директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова. Тя подчерта, че дадените предписания за лични предпазни средства трябва да бъдат изпълнени веднага, иначе ще последват санкции. Д-р Димитрова увери, че от утре храната ще бъде доставяна от кетъринг и ще бъдат поставени указателни табели за потока от хора и отстоянията помежду им.

Нашите основни предписания бяха в посока осигуряване на лични предпазни средства и избягване на струпване на много хора в малък периметър в контекста на актуалната ситуация, посочи директорът на Инспекцията по труда Кирчо Кирев. Чакаме също така от ръководството да ни представи оценка на риска, каза още той.