„Европейската комисия ще провери дали новите правила, предложени от Холандия за достъпа до пазара на труда, са в съответствие с европейското законодателство, което гарантира свободното придвижване на хора”, заяви Матю Нюман, говорител на еврокомисаря по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от "Фокус".

Както стана ясно наскоро, румънските и българските работници вече няма да бъдат добре дошли в Холандия, ако бъдат одобрени предложенията на холандския социален министър Хенк Кемп.
Той предлага от 1 юли 2011 година румънците, българите и гражданите на страни извън ЕС да получават разрешителни за работа в Холандия само при "извънредни случаи".
Очаква се холандският парламент да подкрепи предложенията на министъра.

Миналата седмица социалният министър Тотю Младенов се възпротиви на холандските власти и изпрати писмо до колегата си Камп, в което поиска да се премахнат мерките.

Към момента ограничения за българи на трудовите си пазари прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, Ирландия, а от края на 2008 г. и Великобритания.

По-рано днес стана ясно, че Австрия и Германия ще отворят на 1 май трудовите си пазари за граждани на осем държави от Централна Европа, присъединили се към ЕС през май 2004 г.
Гражданите на тези страни, които имат общо около 52 млн. души в трудоспособна възраст, вече няма да се нуждаят от разрешителни, за да започнат работа там, пише европейското издание ”Юропиън войс”.