Предложението за това е на социалния министър Хенк Камп и е било подкрепено от холандското правителство, добавя медията, цитирана от "Фокус".

Камп иска работодателите, например в сферата на земеделието и градинарството, да наемат повече безработни с холандско гражданство. Министърът обяснява, че мярката е част от усилията на правителството да накара безработните да приемат предлаганите им работни места.

По думите му, в момента над един милион холандци под 65-годишна възраст са без работа и разчитат на социални помощи.
„Правилата за чуждестранните работници ще станат по-строги. Не знам защо трябва да ги приемаме. Първо безработните в Холандия трябва да си намерят работа”, подчертава министърът.

Работодатели, които настояват, че трябва да наемат българи и румънци, трябва да подадат молба за лиценз в службата по заетостта.
Те трябва да заявят, че не са намерили по-подходящи кандидати в Холандия или в други страни от ЕС.

Към момента ограничения за българи на трудовите си пазари все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, Ирландия, а от края на 2008 г. и Великобритания.

На 1 май Германия ще отвори трудовия си пазар за гражданите на осем източноевропейски страни, присъединили се към ЕС на 1 май 2004 г.
Най-малко 150 000 работни места ще предложи страната през 2011 г. на служители от Румъния, България и Хърватия, стана ясно през януари. По-голямата част от предлаганите длъжности са за инженери, медици, готвачи и сервитьори.

Миналата година България поиска да отпаднат предсрочно преди края на 2011 г. ограниченията за български работници в десет страни от Европейския съюз. На основание на Лисабонския договор парламентарната шефка Цецка Цачева изпрати писмо до парламентарните председатели на 10-те държави с апел за отмяна на рестрикциите.

През 2011 г., страните членки могат да продължат още максимум с 2 г. ограниченията за достъп до трудовите си пазари, но само ако докажат, че са подложени на сериозни сътресения. Решението за това ще се вземе от Европейската комисия. Едва след 2013 г. рестрикциите отпадат напълно.