Представители на социалистите и демократите в Брюксел от две години водеха преговори с фламандския премиер Филип Мютер, отговарящ за заетостта и финансите. Те са убедени, че последното препятствие е отстранено, предаде „ЕурАктив”, цитирана от "Фокус" и БГНЕС.

Белгия е сред 10-те* страни в ЕС, които все още ограничават достъпа на румънски и български работници.

Говорител на Мютер заяви пред „ЕурАктив”, че решението ще бъде взето в идните три дни, но все още е рано да се каже дали ще е позитивно или негативно. Източници на ЕС твърдят, че белгийската държава ще спечели финансово от вдигането на ограниченията за български и румънски работници, тъй като това ще позволи по-ефективен мониторинг върху помощите им при безработица.

През годините румънците изработиха трикове законно да получават помощи от белгийската държава.
Сред тях са обявяването на новосъздадена компания в несъстоятелност или наемането и след това незабавното съкращаване на съпруг или съпруга от наскоро основана от тях фирма в Белгия.

Белгийски официален представител, запознат с преговорите, обаче е по-скептичен, тъй като според него белгийските закони не са адаптирани за манталитета на българските и румънските работници.

Срокът на действие на ограничителния режим за работа на българи и румънци в ЕС приключва на 1 януари 2012 година, уточниха наскоро от Европейската комисия.
След това ограниченията могат да бъдат продължени най-късно до 1 януари 2014 година, единствено след решение на властите в дадена страна и при изпращането на ясна аргументация до ЕК, че това решение е свързано с доказано отрицателно въздействие върху местния трудов пазар от наемането на българи и румънци.

Уточнението на комисията бе по повод съобщение на британското външно министерство, че ограниченията за броя на българските и румънските граждани са удължени до края на 2013 г.

Холандия също вече заяви, че ще се възползва от възможността за налагане на максималния срок на забраната.

В момента българите имат пълни трудови права в Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

През април Швейцария удължи ограниченията за българи до 2014 г. Предвижда се Исландия да освободи пазара си за българи и румънци от 2012 г. Двете страни са от свободното европейско икономическо пространство.

*Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.