Руският президент Владимир Путин призна, че за него няма нищо по-ценно от прякото общуване с гражданите на страната, което дава възможност да чуе мненията им по важни за Русия проблеми, предаде ТАСС.

В началото на годишната си пресконференция днес държавният глава изтъкна, че не смята проявите от този вид за формални и им придава голямо значение.

Естествено имам огромен поток от информация за събитията в страната и тя идва при мен по различни канали, но няма нищо по-ценно от прякото общуване с хората у нас, с гражданите на Руската федерация. Няма нищо по-ценно от това да чуя мнението им за това как живеем, какво ни занимава и какво трябва да направим, за да живеем по-добре, посочи Путин.

Русия посрещна проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от други страни. В условията на пандемия руската медицина се показа по-ефективна, отколкото в други държави. Хората в Русия отново потвърдиха колко е важно сплотяването пред лицето на една заплаха, подчерта лидерът на федерацията.

Нивото на защита, осигурявано от руската ваксина срещу коронавируса, достига 97 на сто, припомни Владимир Путин, като каза, че това е една добра ваксина.

Путин сподели, че все още не се е ваксинирал, но добави, че ще го направи, когато това бъде възможно за неговата възрастова категория, предаде Франс прес. Президентът е на 68 години.

Той каза, че е уверен в необходимостта от всеобща ваксинация срещу вируса, допълва ТАСС.

Държавният глава изрази увереност, че сътрудничеството между фармакологичната компания АстраЗенека с Русия ще бъде добро. За това сътрудничество бе съобщено по-рано този месец. АстраЗенека също разработва ваксина срещу Ковид-19.

Говорейки за пандемията, Путин призова да не се обсъжда въпросът за това кой е виновен за появата на коронавируса, а как да се окаже помощ на хората и страните да преодолеят пандемията.

Обрисува в розови краски руската икономика

На годишната си пресконференция днес руският президент Владимир Путин обрисува в розови краски националаната икономика, изправена пред проблеми заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Безработицата е нараснала с по-малко от 2 процентни пункта от 4,7 процента в началото на годината до 6,3 процента в момента, изтъкна Путин.

За тази година се очаква увеличение от 1,5 на сто на средната заплата в Русия с отчитане на инфлацията, добави държавният глава успокоявайки обществото, че страната се справя адекватно с кризата.

Путин заяви, че здравната система на Русия се е справила по-добре в сравнение с други държави, без да уточни кои. "Нашата система се оказа по-ефективна", подчерта руският президент.

За тази година се очаква увеличение от 1,5 на сто на средната заплата в Русия с отчитане на инфлацията, добави държавният глава успокоявайки обществото, че страната се справя адекватно с кризата.

Путин заяви, че здравната система на Русия се е справила по-добре в сравнение с други държави, без да уточни кои. "Нашата система се оказа по-ефективна", подчерта руският президент. /

Русия се готви за намеса отвън в руските избори

Владимир Путин е сигурен, че ще има опити за намеса отвън в парламентарните избори във федерацията през 2021 година. Русия обаче се готви за това още отсега, заяви той.

"Естествено ще правят опити да се месят, през цялото време правят така. И не само в нашите избори, на практика в цял свят", каза Путин. По думите му това е "глобална политика - както бази в цял свят, така и намеса в цял свят". "Знаем това и се готвим за това", увери руският лидер.

По думите му Русия ще може да даде ефективен отпор, само ако огромното мнозинство граждани на страната схванат, че това е намеса, че Русия трябва да се противопостави, че това е нещо недопустимо и че Русия трябва сама да определя съдбата си.

Затова нагласата на блогърите в интернет, нагласата на медиите да се защитават сами е нещо извънредно важно - това означава да браним своя суверенитет, добави Владимир Путин.

В т. нар. единен ден за гласуване, на 19 септември 2021 г., в Русия ще се състоят избори на различни равнища, включително за Държавна дума, уточнява агенцията.

Годишната пресконференцията на Путин започна в 12 московско или 11 ч. българско време и е предавана пряко по федералните телевизионни канали. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че събитието ще бъде достатъчно продължително и съдържателно. Средното времетраене на годишните пресконференции на президента Путин е около 4 часа.

Годишната пресконференция на Путин в необичаен формат

Тази година форматът й е необичаен заради мерките срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Руският президент отговаря на въпроси по видеоконферентна връзка от резиденцията си "Ново Огарьово" край Москва. Шестнайсетата пресконференция включва елементи от друг формат с участието на президента - "Пряката линия", която трябваше да се състоя по-рано тази година, но беше отменена. Въпроси могат да задават не само журналистите в международния пресцентър, но и граждани от различни региони на Русия. Акредитираните руски и чуждестранни журналисти са около 770 или два и половина пъти по-малко в сравнение с миналата година.