Шесто денонощие продължава блокадата в Крушаре. Безсрочният протест заради африканската чума и умъртвяването на прасетата продължава на пътя Сливен - Ямбол, въпреки ултиматума на държавата стопаните да евтаназират животните.

На барикадата се стигна до сблъсък между протестиращи и шофьор на кола, която се опита да премине. Това не е първият такъв инцидент, въпреки наличието на полиция и макар че повечето водачи на пътни превозни средства знаят за протеста и избягват този път.

Протестиращите са твърдо решени да продължат своето гражданско неподчинение, Те отново повториха своите искания и отправиха своите призиви към властта в отговор на получения ултиматум.

От полицията вече обявиха, че търпението им е изчерпано и призоваха протестиращите да освободят пътя. Не може заради няколко десетки души да страдат хиляди, каза полицейски началник.

"Призовавам премиера Бойко Борисов да се качи в джипа си, както се качи преди месец, разхождайки министри и кметове, да мине по селата да види резултата от неговите мерки, избитият поминък на хората, които няма да доведат до абсолютно нищо и да дойде тук да си поговорим. Ние ще му кажем как стоят нещата реално", заяви организаторът на протеста Валентина Василева.  

Снимка: btvnovinite.bg

"Стана ясно,че по закона за животновъдството хората, които отглеждат до 5 прасета или до две майки в задния си двор, не е нужно да се регистрират. Те имат право да отглеждат тези животни. Така че ние искаме всички хора, които вече доброволно са си избили прасетата, да бъдат обезщетени както големите свиневъди,нека бъдем равнопоставени", каза Силвия Стефанова.

Засега държавата обещава по 300 лв. компенсация на регистрирано умъртвено прасе. Протестиращите обаче искат да има разлика в обезщетенията спрямо теглото на животните.

От ЕС отпускат 2.9 млн. евро за борба с Африканската чума и още 11 млн. евро за справяне с последиците. Хората с малко животни могат да ги заколят и да използват месото за храна.

Вчера на протестта в Първомай бе омбудсманът Мая Манолова, която твърдо подкрепи исканията на хората. 

В Добрич принудително умъртвяват прасета в незаконна ферма

В незаконна ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

Собственикът на незаконната ферма категорично отказваше да предаде прасетата си за умъртвяване и настояваше за хиляда лева обезщетение на животно или доказателство, че те са болни от африканска чума по свинете:

"Настоявам да ми докажете, че моите прасета са болни. Тогава ще ви ги подаря. Сега искам да ми платите по 1000 лева на бройка".

Той заплаши, че ще съди областната дирекция по безопасност на храните в Добрич за неправомерно предприети мерки. 

Органите на полицията премахнаха барикадата към обекта, за да осигурят достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията осигури периметъра, а лекарите вече започнаха с умъртвяването по хуманен начин на животните. 

До сблъсък между органите на реда и собственика на животните не се стигна. 

Умъртвените прасета ще бъдат загробени в горски терен близо до квартал "Рилски"  в Добрич. В следващите дни от областната дирекция по безопасност на храните ще продължат проверките и всички открити прасета в стопанства от типа "заден двор" ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им глобени.