Така те ще изразят недоволството си от факта, че обещаните им малко повече от 73 милиона евро национални доплащания за тютюн за 2011 г. не са планирани в проектобюджета за догодина. Земеделският министър Мирослав Найденов обещал още през януари, че ще си ги получат, предаде Дарик.
Колегата му с ресор "финанси" Симеон Дянков обаче казал, че парите няма откъде да се намерят.

15 са държавите от Европейския съюз, които произвеждат тютюн, сред тях е и България. Родните ни тютюнопроизводители обаче са единствените сред колегите си от другите страни, които не са получили така наречените национални доплащания.

Асен Кичуков, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, казва: "Може би ние сме втора категория труд, не знам. Това е наше право и ние ще си го отстояваме". Фикрет Бекир, също заместник-председател на асоциацията, го допълва: "В бранша като производители са заети 325 000 души. Представете си, ако няма национални доплащания и тези хора се запишат в бюрата по труда, какво ще стане в България? Социалното министерство, според наши изчисления, ще трябва да се бръкне с 1 милиард лева на година". Не е ли по-разумно правителството да включи националните доплащания в бюджет 2011?, пита Бекир. И защо, ако 73 милиона евро са били обещани на тютюнопроизводителите от министър Мирослав Найденов за 2011 г., те не са заложени в проектобюджета за догодина? 

Асен Кичуков коментира още:"Ние си позволихме да разгледаме стенограмата от заседание на Министерски съвет, на което д-р Мирослав Найденов е предложил да бъдат включени 143 милиона като национални доплащания за тютюнопроизводителите, но г-н Дянков, както знаете, навсякъде всичко реже. Затова ги няма тези пари".

А ако пари не се намерят скоро, тютюнопроизводителите са готови за масови протести и гладни стачки.