Това са договорили областният управител Иванка Таушанова и социалният министър Тотю Младенов, съобщиха от областната администрация, предаде БТА.
Подаването на молби ще продължи и през почивните дни. От финансовата помощ ще могат да се възползват и онези служители, които са напуснали завода, но все още не са им изплатени обезщетенията, обясни Таушанова.

Междувременно преговорите за намиране на изход от кризата във фирмата продължават и очакванията на правителството са скоро да бъдат финализирани, допълват от администрацията.

Работниците от "ОЦК" Кърджали ще получат по 325 лева утре около 13.00 часа, каза по-късно и премиерът Бойко Борисов пред БНТ, цитиран от КРОСС.
С тези 325 лева те ще могат да изкарат седмицата, обясни той.

"Истински се надявам банките и съответно собственикът до четвъртък да намерят инструмента за нов мениджмънт, за охрана на ОЦК. Така че истинската ни цел е да създадем необходимата среда да се разберат банките и собственикът, за да не фалира предприятието, защото имаме най-модерната система за производства на цинк, но тя стои в Кремиковци. Около 10 млн. евро са необходими тя да се премести, да се монтира в новата сграда и този завод ще стане печеливш," обясни премиерът.

Той каза още, че това, което може да направи и утре ще отиде да го каже на работниците в Кърджали.
"Тъй като това е изцяло частно предприятие, изцяло частни банки, всяка намеса на държавата просто е немислима. Тя дори не е законна и би било много лош пример. Но все пак държавата трябва да е солидарна с тези хора, които месеци наред не получават заплати, не могат да си лекуват и децата дори", коментира премиерът.

"Моята намеса е до толкова, че да не тръгват по лесен начин да фалират предприятието. Ако фалира - тогава започват съдебни процедури - съдът е този, който взима решение за обявяване в несъстоятелност, тогава може да се получи решение в най-добрия случай, след година - две.
Бях поел ангажимент, държавата, със своята солидарност, да им се изплатят на работниците по 325 лева, и в същото време - да бъдем активни бързо да се привършат преговорите, за да се продължи производството на цинк в Кърджали", каза Борисов на късна пресконференция в Министерски съвет, цитиран от "Фокус".

Металурзите от ОЦК отново блокираха основния път между Кърджали и Хасково от 9.30 до 10.30 ч., предаде bTV. Стачката на работниците продължава 29-и ден, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
По-рано тази седмица Захариев отново обеща, че до дни заплатите ще бъдат изплатени.
Преди това някои от работниците започнаха да подават искове в съда за запориране на сметките и имуществото на Захариев. Подадените заявления вече са над 200 и броят им расте.

За утре инициативният комитет предвижда пътят между Кърджали и Хасково отново да бъде блокиран за 1 час. Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, инициативният комитет обмисля протестни действия от следващата седмица да бъдат провеждани в София, завършва съобщението на КНСБ.