Идеята на шестимата от управляващата партия е от 29 юни. Членовете на икономическата комисия в парламента приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за приватизацията.

В деня, в който предложението влезе в пленарна зала, 3000 служители на Пощите ще излязат на улицата, съобщиха Нова телевизия и БГНЕС.
Синдикалистите настояват за приемането на стратегия за "Български пощи".

Синдикатите са убедени, че с изваждането на дружеството от забранителния списък с предприятия, които не могат да се приватизират се нарушава директива 2008/6/ЕО на ЕП, която изисква пощенската услуга да се гарантира и регулира от всяка една държава - член на ЕС, и отбелязват, че в рамките на 27-те страни - членки на ЕС няма случай на приватизация на оператор на пощенски услуги.

Двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа", са започнали подписка за организиране на национална стачка в системата на пощите и срещу приватизацията им. Целта е в рамките на около 10 дни да бъдат събрани 100 хиляди подписа, които ще бъдат предадени лично на премиера Борисов.

"Искаме да видим стратегията, с ангажиментите, със запазване на работните места защото Български пощи приключиха 2010 г. на печалба 400 000 лв. Универсалната пощенска услуга в цяла Европа по директивата е държавен монопол. Ние преглътнахме 1000 наши събратя, които бяха съкратени, но този път няма да преглътнем", коментира Валентин Никифоров.

По думите на зам.-председателя на ПГ на управляващите Валентин Николов дружеството вече не структуроопределящо и с приватизацията му ще се повиши неговата ликвидност, ще се повиши конкурентоспособността му. Ще влязат пари, както в Сребърния фонд, така и в бюджета на страната. 
Предстои Агенцията за приватизация да подготви стратегията.
 
От “Коалиция за България“ и Синята коалиция подчертаха, че приватизацията на Пощите не е в интерес на служителите там.
Освен това пощенските услуги в редица страни са социална услуга, която се предлага от държавни дружества.
Ако Пощите бъдат приватизирани и на пазара се появят и други лицензирани оператори, тогава ще се наложат и законови промени, защото в момента т.нар. универсална пощенска услуга се предоставя единствено на националния оператор, обясняват от синдикатите.

Две са опциите за „Български пощи” – или ще се приватизират, или ще търсим стратегически инвеститор за тях, коментира в петък министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Според него, вкарването на стратегически инвеститор за управление на пощите, ще увеличи капитала им. Другият изход за „Български пощи” е приватизация на миноритарен дял.

Последна актуализация в 11,50 ч.