Премиерът доведе президента на групата на Световната банка (СБ) Робърт Зелик на отсечката на разклона на Куманово по пътя Варна-Добрич. Тя се ремонтира по проект с финансиране на СБ, който за цялата страна е в размер на 90 милиона евро. 

Пътният участък от 8 км, в три платна, се ремонтира за 5,5 милиона лева. Със средства от заема е финансирана и покупката на измервателни уреди за Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти. Два от тях бяха демонстрирани на място по време на посещението на обекта.
Новата техника е на стойност за 1.5 милиона евро с пари от Световната банка, изтъкна Борисов. Единият от камионите, обясни премиерът, дава възможност за 5 години да премине по всички пътища в страната и на практика в неговия компютър остава цялата информация за тях. Вторият камион прави разрези на направените пътища, установява количеството вложен асфалт и чакъл, показва качествен или не е ремонтът, цитира Борисов БТА.

Той бе категоричен, че този камион ще бъде изпратен на коловоза на магистрала "Тракия", за да се види "какво е правил Станишев и неговите фирми".
Според Борисов, при приемането на магистрала или който и да било път той ще се тества с техниката и ако е некачествен, няма да има плащане. По този начин и Брюксел, и Вашингтон ще знаят, че са дали средства за нещо качествено и не се краде от него, допълни премиерът.

По думите му в момента страната има за пътища 150 милиона евро от Световната банка, други 740 милиона евро от Европейската инвестиционна банка, както и 250 милиона по европейските фондове.
Разходването на сегашните средства трябва да става по прозрачен начин, а когато се работи така не 1 милиард евро, а 50 милиарда евро да им поискаме, ще ни ги дадат, обобщи премиерът. 

Той обясни, че екипът му започва да прави проектите за 2014 г., "парите за тях ще бъдат вкарани в дефицита и Брюксел щял да приеме, защото става въпрос за здравето на хората. "Да не произвеждаме повече инвалиди и смъртници", каза премиерът.

Още с идването на новата пътна отсечка той даде думата първо на госта Робърт Зелик.
Световната банка може да помага на България не само за изграждане на пътища, но и в сферата на енергетиката, образованието, административния капацитет, каза Зелик.
Криза е, но българското правителство успява да управлява процесите не по-зле от всички останали, то се справя и едновременно полага жалоните на бъдещ икономически растеж, коментира Зелик.
Зелик похвали кабинета и за борбата с корупцията, като подчерта, че тази битка се забелязва в Европа, от Световната банка и в САЩ. За последно той е идвал в България през 90-те години. Дойдох да слушам и да уча, заключи той.

Зелик е на двудневно посещение в страната, придружаван от еврокомисар Кристалина Георгиева. Във вторник той и Борисов ще подпишат Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството в областта на развитието на инфраструктурата на България.