Бизнесът с охлюви изглежда точно такъв. Инвестицията в една ферма за охлюви е около 20 000 лева. В момента има около 100 ферми, от които се изкарва около 500 тона, предаде БНТ.

Средно на един декар се отглеждат около 270 000 охлюва. Периодът, в който се отглеждат, е три четири месеца, след което се продават. Цената им е между 3 и 15 евро за килограм в зависимост от качеството. Така често печалбата надвишава три четири пъти първоначалната инвестиция.

Тези сметки обаче може и да не излязат, тъй като има доста рискове. Една по-студена пролет например може да обърка плановете на фермера. Начинът на отглеждане и хранене също могат да доведат до влошаване на качеството на охлювите и има опасност да не могат да се продадат.
"Този сезон в началото стартира доста трудно, защото промяната на климата, забавянето на топлите месеци, студения май месец оказа доста съществено значение при стартирането на фермите",  коментира Йово Йовчев, председател на Националния охлювен клъстер.

Все пак прогнозите са, че сезонът ще бъде успешен. Охлювът е изключително интересно животно. Той е двуполов, има синя кръв и умее да се регенерира. Именно последното му качество се използва изключително умело от козметичната индустрия.
"Охлювът - благодарение на своята регенерираща способност може да възстановява прорезни рани, следоперативни, заличаване на стрии, белези, на петна и много други белези", обяснява Йовчев.

Охлювите се използват и за лекуване на язва, белодробни и урологични заболявания. Тъй като конкуренцията в този бизнес в цял свят е голяма, българските фермери - членове на клъстера слагат в храната им млечно кисела бактерия. Това прави българските охлюви уникални и с по-добро качество. А иначе отглеждането им не изглежда трудно.
"Поставя се храната вечер преди залез слънце и след залез слънце се пуска напоителната система. Охлювите през деня след появата на първите слънчеви лъчи, те се крият под тези дървените скари и тука храносмилат от порядъка на 16 до 18 час", обяснява фермерът Румен Данаилов.

В хранително-вкусовата промишленост охлювите също се ползват с внимание. Интересно е, че според Ватикана охлювите са постно ястие и може да се приготвят по време на пости.