Имахме среща с Асоциацията на банките и като цяло срещнахме тяхната подкрепа за разплащането над 5000 лв. само по банков път, заяви той. България е изключение в ЕС приходната администрация да няма достъп до банкови сметки на фирми и граждани, според него.
Вчера правителството одобри идеята за ограничаване на кешовите плащания и за задължително плащане на заплатите по банков път. Заедно с него бяха одобрени промени, според които петимата шефовете на териториалните дирекции на НАП ще имат достъп до банкова тайна, без да искат разрешение от съда, както е сега.

До края на годината
ще се въведе и у нас такъв регламент, но по тези въпроси престоят още 2-3 срещи между ръководствата на НАП и асоциацията на банките.
Единственото притеснение на банките бе за достъпа на НАП до банковата информация, която може да се използва за некоректни цели, отбеляза Стефанов. "Дневник" цитира председателя на Асоциацията на търговските банки Виолина Маринова, според която трябва да се проучат добрите практики в други европейски страни.

Красимир Стефанов участва днес заедно с ген. Ваньо Танов, директор на агенция „Митници” в заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която двамата бяха изслушани от депутатите относно отчетите до 31-ви август и прогнозите им за изпълнение на приходите за 2010 г. Стефанов се похвали, че тази година от НАП са предотвратили измами за над 1 млрд.лв. с ДДС, предаде БГНЕС.

Общи приходи в размер на 7,596 млрд. лв. от началото на годината до края на август, отчете ръководството на НАП пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. Общите приходи, събрани от НАП, са по-малко в сравнение със същия период на миналата година с 12,4 процента или с 1,079 млрд. лева, предаде БТА. Общо 153 млн. лв. по-малко са приходите от осигуровки или около пет процента, отчетоха още от НАП. Към края на август приходната агенция е изпълнила 63,6 процента от годишния си план.

Според ръководството на агенцията до края на годината ще има преизпълнение на актуализирания план на Бюджет 2010 с около 3,6 процента. Според днешнатат прогноза на Стефанов ще бъдат събрани почти 12 млрд. лв., като ще има преизпълнение на ДДС, но неизпълнение на осигуровките и корпоративния данък.
Що се отнася до митниците, които събират ДДС при внос, те очакват ръст от 17.5% спрямо 2009 г. Ваньо Танов съобщи, че 6.358 млрд. лв. са били приходите в агенцията за 2009 г., през 2010 г. са заложени 6.592 млрд. лв., а очакваното изпълнение е 6.560 млрд. лв.
Приходите според променения бюджет са с 1.9 млрд. лева по-малко от първоначално предвидените.