Всяка трета фирма се оказва не на адреса, който е обявила пред данъчните, разказват експерти от приходната агенция най-любопитните “печални” рекорди, цитирани от в. "24 часа".

На 100 фирми с дългове само 3 имат имущество или активи, които могат да покрият част от натрупаните задължения.
Този трик обаче вече трудно се прилага, защото наскоро закон забрани фирми с дългове да се прехвърлят на друг.

Не се бавете с плащане на задължение, тъй като лихвата тече и сумата набъбва, съветват данъчните. Ако пък се стигне до опис на имущество, трябва да платите и разноските по оценката и изваждането му на търг.

Не се увличайте, когато обяснявате произход на пари с "приятелски заем". Данъчните имат случай, при който щедър "дарител" помогнал на приятели с цели 21 милиона лева. Хванали се със списъка и всеки, посочен от него, бил привикван в данъчното.

Ако фирмата ви притежава яхта или скъпа кола, не е умно да декларирате приходи от 1000 лева и да обяснявате, че с яхтата возите туристи, за да припечелвате нещо, добавят данъчните. Такъв случай вече имало и яхтата е под запор.

“Находчив” длъжник заявил, че солидният му приход, който вписал в данъчната декларация, се дължи на "Еврофутбол". По време на данъчната проверка изсипал хиляди квитанции от по 10-20 лева от хазартния оператор. Оказало се обаче, че за да докаже обявения доход, трябва да е печелил на всеки 3 дни.

Много хора, които дължат стотинки данък, също си мислят, че ще минат леко. Върху сумата обаче се трупат лихви и след 5 години, колкото е давността, тя може да стигне до 10 и повече лева. Тъй като обаче банковия превод излиза поне 2 лева, ако дължите дребна сума, най-добре я преведете с данъка догодина.

Средно по 5000 данъчни длъжници получават писма от данъчните за дължими суми. Ако не договорят разсрочване на задълженията, може да се стигне до запор на имущество и банкови сметки.

Около 50 000 души са се обадили в колцентъра на НАП за консултации.
Най-неясния казус тази данъчна кампания се оказал удържането на данък на наемодатели, както и отговорът на въпроса кои доходи "вкарват" задължително и физически лица в регистъра по ДДС.