Преди да бъдат "подхванати" пиано баровете, от НАП минаха и през фолкзаведения.

В присъствието на инспекторите от приходната агенция през петъчната и съботна вечер пиано баровете отчели общо с 3,7 пъти по-високи обороти, отколкото в същите два дни предишните седмици.
В петък пред данъчните един от баровете е реализирал приходи от 2000 лв. Седмица по-рано отчетите от фискалния му апарат показват общ оборот от 360 лв.

По време на проверките инспекторите от НАП следели как се отчитат приходите от вход, наблюдавали касовите апарати в заведенията. Освен това се проверявало дали работещите имат трудови договори, на какви суми се осигуряват, внесени ли са дължимите осигурителни вноски.

Данъчните обещават откритите наблюдения в тези заведения да продължат и през следващите седмици.

Когато започне активният туристически сезон в зимните курорти, заведенията и търговските обекти там също ще бъдат проверявани, заканиха се от НАП.
Оттам припомнят, че проверките на нощни заведения са резултат от анализ на риска, който сочи, че 88% от всички дискотеки и развлекателни заведения в страната укриват част или целия си оборот. Потенциалната щета за фиска от неплатени данъци от такива обекти е 12 млн. лв. годишно, според оценките на НАП.