Целта е да се позволи на потребителите по-голяма свобода на избора на мобилен оператор, пише Дарик финанс.
Като общо правило, колкото по-дълъг е договорът, толкова по-ниска е месечната такса, така новите европейски правила ще доведат до повишаване на цените.

През последните няколко години конкуренцията на българския пазар доведе до силно понижение на цените на GSM-ите или поне до ниски месечни вноски при покупката на апарат. Но прекратяването на опцията за автоматично подновяване на договорите оказа натиск върху компаниите.
Така за тях стана по-изгодно да използват по-дълги договори - например за 36 месеца, при лизинг на мобилни телефони.
С новите европейски правила обаче се слага край на тази възможност.

В българското законодателство се готвят промени, според които срочните договори с телекомуникационните оператори ще могат да се сключват само за една година, а максималният срок не може да надвишава 24 месеца.
Предвижда се право на отказ и прекратяване на договора с оператор до 7 дни след сключването му, което със сигурност ще оскъпи предложенията на пазара, тъй като ще доведе до включването на рискова премия в цените.

За месец и половина Комисията за регулиране на съобщенията е глобила с повече от два милиона лева мобилните оператори. Санкциите са наложени за различни нарушения, сред които злоупотреби с преносимостта на номерата и неуведомяване за прехвърляне на кредитния лимит, обясни междувременно пред БНР председателят на регулатора Веселин Божков.