Апелът ми към служебното правителство е износът на ток да бъде спрян, за да се ползва на българския пазар. Това заяви председателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в свое видео, цитирана от пресцентъра на формацията.

"Спрете износа на евтин български ток за европейския пазар и го оставете за българските фирми и домакинства", е призовала Манолова.

"Министърът на енергетиката да се събуди от съня, в който е потънал от няколко месеца и да предприеме незабавни действия. Има поне пет неща, с които да бъдат спасени българските фирми и домакинства заради по-високите сметки за ток", е допълнила тя.

Според Манолова, държавата трябва да се намеси сега, незабавно и адекватно. Предложението за 50 лeва подкрепа от държавата на мегаватчас е много малка стъпка напред. Това не е всичко, което може да се направи. Ако фирмите ще получат тези пари "някога", това не е решение. Закъснялата подкрепа за малкия бизнес е липса на подкрепа. Това е като "татко ще ми купи колело, ама друг път". Ще дадат пари на фирмите, ама друг път, е обяснила Манолова.

Енергийният експерт Цветанка Илиева е посочила, че количествата ток, които се произвеждат от АЕЦ "Козлодуй", се изнасят и не се използват за българските домакинства и фирми. Това означава, че вместо Васил от ул. "Солунска" да плаща евтин ток от АЕЦ "Козлодуй" за магазина си, токът го получава Василиос от Солун за неговия магазин. КЕВР да удължи срока за плащане на сметките. Това може да стане бързо с тяхно решение за отсрочка от шест месеца, е допълнила Илиева, също цитирана в прессъобщението.