Това се казва в изявление на компанията, изпратено до Дир.бг във връзка с публикация от по-рано днес.

"Например, кухнята, която разглеждате от румънския каталог (на цена около 1100 евро), не включва всички части на кухнята, която се предлага в България (6295 лв.). Оттам идва и разликата", заяви Тео Муратидис, управител на магазин ИКЕА София, цитиран в изявлението.
Гардеробът, който се предлага в България с цена 600 лв., е с по-голям размер от предлагания във Франция (388 лв.), обясни още той.
Примерът с дивана е абсолютно неверен, добави той, защото се сравнява с българския каталог "обща цена за разтегателен диван + масичка + килим с друг модел обикновен диван".

Сравнението между цените на отделни продукти, особено по каталог, може да доведе до погрешни заключения, затова и ние не го препоръчваме, смята директорът на софийския магазин на ИКЕА.

Ценовата политика на всяка компания, която управлява магазин на ИКЕА във всяка европейска страна е различна при някои отделни продукти, се казва още в съобщението.

Все пак от компанията признават, че някои от продуктите са с по-високи цени в сравнение с някои европейски страни, но пък се предлагали и значителен брой продукти на много конкурентни цени.

От ИКЕА възприемат разликите в цените на дребно в различни страни за логични, "тъй като всеки пазар има своите специфични и уникални характеристики, различна среда и продукти с по-голямо или по-малко търсене, което определя условията на доставка". Цените се определят главно от размера на пазара, възможността за доставка на продуктите в по-големи количества (което определя и по-добри цени), разстоянията от основния доставчик до местните компании и разликата в ДДС.
Ако производителят е в Полша, стоката му в българската ИКЕА може да струва по-скъпо при равни други условия, отколкото в някой от германските магазини на компанията, например.

Главната цел на ИКЕА е да предложи в България по-качествени продукти на по-ниски от конкурентите цени, каза пред журналисти Тео Муратидис.
 
22 са местните доставчици на ИКЕА в България, засега.

Сравнителна таблица на цени на три продукта на ИКЕА в различни страни
  Диван MANSTAD Стол BORJE Рамка за легло NYVOLL
България 799 лв. 59 лв. 240 лв.
Румъния 921.20 лв. 69.12 лв. 362 лв.
Гърция 975.96 лв. 107.55 лв. 350.09 лв.
Германия 975.96 лв. 78.23 лв. 350.09 лв.
Франция 975.96 лв. 78.14 лв. 330.54 лв.
Испания 1015.08 лв. 68.43 лв. 69.65 лв.