Той призова общините да бъдат честни с подаваната от тях информация. Оказва се, че сериозни разминавания по отношение на бройките легла има най-вече в Несебър, Свети Влас, Слънчев бряг и Созопол, предаде КРОСС.

"Установено е, че една община, когато иска да увеличи цената на пречиствателната си станция - като Созопол, подава информация за 80 000 легла, същевременно Министерството на икономиката енергетиката и туризма подава данни за 2000 легла. Колко туристи и колко легла има в крайна сметка в Созопол?", попита министърът.

По думите му, когато трябва да плаща таксите на легло, цифрата е 2000, а когато трябва да се изгради скъпа пречиствателна станция цифрата е 80 000.
Данните от ВиК-дружествата, събрани на базата на потреблението на вода, сочат обаче, че в Созопол в абсолютния пик има около 40 000 души, добави Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Най-проблемни били курортите "Златни пясъци", "Слънчев бряг", заедно със Свети Влас, Равда и Несебър и Созопол.
Целта е в тези населени места до края на май следващата година да се поставят тръби за дълбоководно заустване, така че да не се създава проблем с директното изливане на отпадъчни води по плажовете, каза министърът.
Това ще струва около 15-20 млн. лв., а на втори етап ще се изграждат и пречиствателни станции, пише БТА.

Къмпингите "Каваци" и "Златна Рибка" пък са вливали отпадни води в морето, без да имат разрешително, и са санкционирани.