Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно поскъпване на цените в България, заяви в интервю за програма "Хоризонт" на БНР главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя е категорична, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система.

Георгиева допълни, че разбира притеснението на хората за сериозно поскъпване на стоките и услугите.

"Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро само, че 50% по-ниски", добави тя.

Въпреки очевидните позитиви от влизането в еврозоната, България трябва да направи множество реформи, каза още Георгиева и подчерта:

"Ако си мислим, че с еврозоната можем да си решим проблемите на образованието, то явно грешим".

Тя добави, че престрелките с митата тази година между водещите икономики създават напрежение:

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече, е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става".

Георгиева уточни, че тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми:

"Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега. Вторият проблем е дълговото бреме. На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън. Третият проблем, който е актуален и за нас, добър икономически климат, добра конюнктура, но много малко страни правят реформи. Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси.

Бившият еврокомисар коментира още, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове:

"Дори и с малко покачване на лихвите проценти техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг."

Вчера Кристалина Георгиева се срещна с министър-председателя Бойко Борисов. Тя му е представила новоназначения постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия - Фабрицио Дзарконе, който е пристигнал в България на 1 август, за да поеме новия пост, съобщиха от правителствената пресслужба.