На местните жители не се прави и мониторинг на здравния статус, както е било преди. Голяма част от населението на Кремиковци се оплаква от специфични заболявания и висока смъртност, обясни Тодор Славов от екологично сдружение за земята, цитиран от БТА.

В Сеславци се оплакват от така нареченото изкривяване на кости при възрастни хора. Те предполагат, че се дължи на стронций, който измества калция в костите. Подобно заболяване имало и в Нови хан. Хората имат там замърсяване на водата с тритий и радий, различни видове изотопи.

До училището в Бухово открихме високо радиоактивно замърсяване, те очакват тия замърсявания да се почистят, защото все пак учениците ходят на училище и гражданите искат да имат повече информация, да се направи карта, къде има замърсявания в самите места, включително и в планинските райони, хората, отивайки на туризъм да има някаква поне маркировка, разказва Славов.

Жителите настояват да им бъдат изплатени обезщетения и ще изпратят писмо с исканията си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.