Това каза Илиян Иванов, акредитиран круиз експерт към Българското криуз общество, цитиран от "Фокус".

В България няма официална статистика за броя на туристите, прекарали ваканцията си на круиз. „Според наши наблюдения и контакти с други колеги в туристически агенции, бройката се движи между 2000 и 3000 на година”, посочи Иванов. По думите му през летните месеци най-популярните круиз дестинации за българите са Средиземно и Балтийско море, а през зимата - Карибите, Югоизточна Азия - Сингапур, Тайланд, Малайзия, Виетнам. По-малко български туристи предпочитат Австралия и Южна Америка.

Круизите са на мода, не само в България, не само в Европа, но и в целия свят. През последните десет години на практика година върху година се наблюдават двуцифрени ръстове. Вече над 5 милиона европейци почиват всяка година по този начин”, посочи Иванов. Той посочи, че 95 % от хората, които веднъж са прекарали ваканцията си на круиз, остават лоялни. „Избират различни круизи, различни кораби, различни маршрути, различни сезони. Възможностите за комбинации са много”, каза Иванов.

„По-ниските цени на самолетните билети правят още по-достъпен този вид почивка, а и с пускането на все повече и повече огромни круиз лайнери, тази масовост на продукта дава възможност на цените да падат. На борда ще срещнете изключително качество на обслужването, със забавленията в стил Бродуей, с голямото разнообразие от заведения, дискотеки, магазини, забавления за деца, цялата тази сигурност на борда на кораба е изключително важна особено за семействата с деца. На борда на кораба е буквално невъзможно да се вкара оръжие или наркотици и криминални случаи са абсолютно изключени. На борда на кораб се влиза като в самолет”, каза Иванов.