Това съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след среща с бранша на зеленчукопроизводителите, предаде БТА.
Освен производителите на краставици ще бъдат компенсирани производителите на домати, салати, тиквички и пипер. 

На 14 юни се очаква Европейската комисия да гласува пакет от мерки за компенсации в размер на 210 млн. евро.

50% от загубите на производителите на краставици в Европа ще бъдат компенсирани, е окончателното предложение на еврокомисар Дачиан Чолош. При средна цена за Европа 46 евроцента или 90 стотинки, българските земеделци ще получат по 45 стотинки за килограм, което покрива на 100% загубите им, обясни министър Найденов, цитиран от БНР.
Той изтъкна, че загубите за зеленчукопроизводителите в България до онзи ден са били около 10 милиона лева, но те растат и в момента вече са достигнали към 12 милиона лева.

За да получат компенсации българските зеленчукопроизводители обаче ще трябва да сключат договор с Разплащателната агенция и да докажат претърпените си загуби, подчерта министърът.

„Тези 210 милиона евро са 100% европейски средства и подлежат на контрол от ОЛАФ, от Сметната палата на ЕС и други институции. Притесненията ни са някой да не се опита да се качи на това влакче и да не се окаже, че имаме продукция, достойна за рекордите на Гинес. Ще има съвместни комисии в ЕС, които да докажат загубите”, заяви Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че ако гласуването на предложението на ЕК за 210 милиона евро компенсации се случи, средствата в България могат да тръгнат веднага.  По думите му няма опасност европейските средства да спрат, ако кризата с бактерията Ешерихия коли продължи или се окаже, че тези 210 милиона евро са недостатъчни да компенсират загубите.

Земеделският министър отново подчерта, че българските зеленчуци са безопасни и че лично той и семейството му ги консумират.

Зеленчукопроизводителите са доволни, тъй като първоначално разчитали само на 30% обезщетение. Това е изключително постижение на българското правителство, заяви Пламен Сапунджиев, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Германия ще възстановява репутацията на Испания, стана ясно след среща между испанския министър на европейските въпроси Диего Лопес Гаридо и  германския му колега Вернер Хойер в Берлин.
Берлин ще подкрепи кампания за рекламиране на испанските селскостопански продукти, подготвяна от правителството в Мадрид,  съобщи Гаридо, цитиран от Франс прес.