Ако искате да си купите каквото и да е оръжие, бързо ще се намери търговец, който да ви го предложи, независимо дали става дума за самолети, кораби, ракети или стрелково оръжие. това е така, защото военно-промишлените комплекси на най-развитите икономически държави бълват оръжия.

Печалбите на този огромен пазар са впечатляващи. затова нека видим кои са първите пет най-мощни компании, които обират лъвския пай от продажбите.

1. Lockheed Martin Компанията е продала през 2016 година оръжия за 40.8 милиарда долара. Това значи, че 86% от цялото й производство има военно предназначение. Lockheed Martin Corporation се е специализирала в авиостроенето, авиокосмическата техника, корабостроенето и логистика. Щаб-квартирата й се намира в щата Мериленд, САЩ. Това е най-голямата по стойност на сключените сделки за оръжие компания в сферата на военната индустрия.

2.Boeing Корпорацията е продала през 2016 година оръжия за 29.5 милиарда долара. Това прави 31% от цялата продукция за годината. В състава на корпорацията влизат две отделни компании- Boeing Commercial Airplanes за гражданска продукция и Boeing Integrated Defense Systems за военна и космическа продукция. В групата от компании има още финансова-Boeing Capital Corporation, както и разработваща и логистична.

3. Raytheon Компанията е продала през 2016 година оръжия на стойност 22.9 милиарда долара. това прави 95% от цялата й продукция. Основен клиент е Пентагона. Raytheon произвежда зенитни и ракетно-зенитни комплекси. По-известните са "Пейтриът" и "Томахоук". Ракетните оръжия се разработват от дъщерна компания, известна като Lab Sixteen в началото и преобразувана после във филиал Raytheon Missile Systems.

4. BAE Systems Британската компания има продажби на оръжия за 2016 година в обем от 22.8 милиарда долара. Това прави 95% от цялото и производство. Щаб-квартирата й е разположена в Хемпшиър, Англия. Има дъщерна фирма, която се грижи за доставки и сделки със САЩ-BAE Systems Inc. Голям партньор за компанията е и Саудитска Арабия.

5. Northrop Grumman Компанията е продала оръжия за 21.4 милиарда долара през 2016 година. Това прави 87% от цялото й производство. Образувана е през 1994 година след сливането на Northrop Corporation и Grumman Corporation. Произвежда кораби, системи за управление на оръжия от последно поколение, има и космически разработки.

Както се вижда, в Топ 5 на продаващите оръжие най-мощни компании са четири американски и една британска. Общият обем на продадените от петте компании оръжия е над 100 милиарда долара на база сключени сделки през 2016 година.

По-нататък в подреждането продължава доминирането на американските компании, но в първите десет има още две европейски-едната е Airbus , другата е италианската Leonardo.