От ГЕРБ имат готовност да осигурят подкрепа и за съставяне на правителство с мандат на различна от тях политическа сила, дори това да е "Продължаваме промяната". Условията са две - първият опит за съставяне на кабинет да не успее, а при втория управленската програма да съвпада с тази на ГЕРБ. Това обяви пред БНТ бившият финансов и здравен министър Кирил Ананиев от ГЕРБ. 

"Няма да участваме обаче в евентуален кабинет на ПП", подчерта Ананиев, който ще бъде депутат от ГЕРБ и в 48-ото Народно събрание.

"Дори да няма кабинет, бюджет трябва да има. Това е обединяващото между партиите", каза още той.

Кирил Ананиев потвърди, че от ГЕРБ няма да подкрепят "нито един друг председател на парламента освен Росен Желязков".

Според него бюджетът за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат народните представители. 

По предложение на Ананиев партиите в НС приеха служебният финансов министър Росица Велкова да бъде извикана в парламента, за да обясни състоянието на хазната. Това ще стане този петък, решиха БСП, ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната" на срещата за социалните политики, организирана от социалистите в парламента вчера.

"ПП и БСП показаха, че са крайно леви партии, които извършват само разходи", смята Ананиев. Според него България трябва да завърши 2022 година с по-нисък от заложения бюджетен дефицит. По думите му има мерки и инструменти, които могат да доведат до намаляване на дефицита.

"За следващата година вече трябва да се таргетират мерките, които са по отношение на бизнеса и населението. Така, че да не се стига до теглене на такъв огромен заем от 15 млрд. лева. Външните пазари, освен общата тенденция за затягане на финансирането от международните финансови институции - налице е голямо недоверие към управлението в България, особено през последните година, година и половина", заяви Кирил Ананиев.