Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини служебния кабинет, че се занимава с Бюджет 2023 и че се готви да вдига данъците.

"Предлагаме служебният кабинет да не се занимава с бюджета за 2023 г. Само си губят времето, защото ние в следващия парламент ще го прекроим", предупреди Нинова през медиите.

По думите ѝ умишлено се създават паника и страхове сред народа, който и без това е достатъчно наплашен. В същото време и тя предупреди гражданите, че служебното правителство се готви да им повишава данъците.

"Подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше един от анонсите на г-жа Велкова. Ние от БСП сме гарант, че това няма да се случи", заяви Нинова по адрес на изнесените данни от финансовата министърка.

Тя критикува правителството на Гълъб Донев, че се увеличава директорските бордове в държавните дружества, а правителството се готви да реже социални плащания. И отправи критики по адрес на финансовата министърка.

"Вчера министърът на финансите даде пресконференция, че ни очаква апокалипсис. Г-жа Велкова беше заместник-министър на Асен Василев, с нея сме прекарали повече часове в подготовка на бюджета отколкото с Асен Василев", каза Корнелия Нинова и допълни, че Велкова е подписала този бюджет. По думите на бившата вицепремиерка тогава зам.-министърката на финансите ги е уверила, че няма повод за притеснение, поради което сега БСП останала твърде изненадана от сегашната ѝ позиция. "Каква е разликата да бъдеш заместник-министър в редовно и в служебно правителство?", попита Нинова.

"Оставихме 8,5 милиарда лева в хазната, 1,5 милиарда - излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1,5 млрд. Тоест оставихме пълен резерв, излишък и малко теглен дълг", добави още соцлидерката.

Нинова попита "какво Какво се случи с тези показатели за четири седмици". "Защо НСИ отчете, че се срива индексът за бизнес климата в България с близо 4%. Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 милиарда дефицит", призова Корнелия Нинова.

Тя обвини слежубните министри, че внушавали, правителството на четворната коалиция "е водело неразумна политика и едва ли не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България."

Корнелия Нинова заключи, че в момента кабинетът "Донев" връща икономическия модел "Дянков-Борисов".