Стоянова обясни, че приетото законодателство, според което търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга онези, които имат стари машини.
Според нея това е пътят за борба със сивата икономика.

Проверката на данъчните органи миналата година показа, че се укриват обороти, заяви Менда Стоянова по БНТ.
Вчера депутатите приеха на второ четене промени в Закона за митниците, с които задължиха бизнеса да си смени софтуера.
Това, което е прието вчера в пленарната зала, представлява промяна за повишени изисквания към софтуера за управление на продажбите на места, където освен касов апарат, има компютър със съответния софтуер, допълни тя.

Менда Стоянова припомни, че процентът на сивата икономика трябва да бъде сведен до минимални размери.

Няма да бъдат подменяни всички касови апарати, заяви Стоянова. Тези, които са закупени последните три години, са от по-съвременен тип и с по-съвременна фискална памет, която може да бъде настроена към новите изисквания, допълни тя. По-старите касови апарати, чийто софтуер не може да бъде обновен, вероятно ще се наложи да се подменят.

Менда Стоянова призова собствениците на обекти да не изчакват последния момент. Тя заяви, че ако не се подменят всички касови апарати към един и същ момент, ще има икономическа неравнопоставеност между търговците, които ще подменят първи касовите си апарати и ще отчитат целия си оборот и онези, които не го правят.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия заяви и пред Би Ти Ви, че е било предвидено до края на тази година проблемният софтуер да бъде сменен. Това обаче почти сигурно няма да се случи, тъй като били внесен допълнителни изисквания, но не прогнозира с колко ще се удължи срокът.

Менда Стоянова отхвърли обвиненията, че подмяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки до ГЕРБ. Търговците трябва да купят касови апарати, чийто софтуер позволява да се предават данни към НАП, а не да купят конкретен модел.