Искането за оставка на ресорния заместник-директор на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн е предизвикано повече от обществените нагласи, отколкото от професионалната оценка на работата. Това стана ясно от изказването в сутрешния блок на Нова телевизия на икономиста Владимир Каролев, който смята, че КФН си е свършило работата по случая.

"Единственото нещо, което КФН може да прави, и тя го прави, е да провери дали компанията спазва общите правила за работа. Но информация и право да проверява дали компанията е във финансово здраве, българският регулатор няма", обясни Каролев. Той припомни, че КФН е забранил навреме на "Олимпик" да извършва дейността си и е информирала за това със съобщение на сайта си, след което добави: "Ако има някаква вина комисията, тя е, че може би е трябвало да дойде в телевизиите, да го обяви и във вестниците".

На въпрос от водещия защо тогава властта иска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, Каролев отвърна многозначително: "Има една много хубава английска поговорка - когато публиката счита, че някой е виновен, той е виновен независимо дали е виновен."

Икономистът добави и допълнителни аргументи в полза дейността на КФН: "Комисията за финансов надзор контролира дали се изпълнява договорът. Вчера се обадих по телефона на г-жа Агайн и я попитах дали са имали оплаквания. Тя каза, че са били под 50 на година. При 200 хиляди... Раздели 50 на 200 хиляди. Разбира се, че е много малко. Те са проверявали сигналите и когато е било необходимо, са ги глобявали, а те са си плащали. Наистина "Олимпик" е работила, след като при 200 хиляди застраховки под 50 човека годишно са се оплаквали от дейността".