Това каза в курортния комплекс "Камчия" край Варна кметът на руската столица Юрий Лужков след откриване на  новопостроения детски оздравителен лагер "Радуга", изграден с пари на московското правителство, предаде БТА
Възможностите за развитието на тези връзки са били обсъдени на срещата между него и премиера Бойко Борисов. С министър-председателя обсъдихме серия от възможности за различни инвестиции, посочи Лужков.

Освен изграждането на комплекса в "Камчия", за който московското правителство ще осигури около 120 милиона евро, двамата са обсъдили възможностите за инвестиции в енергетиката, както и търговията със селскостопански продукти между двете страни.

Според Лужков в Русия има интерес към нашите вина, зеленчуци, минерална вода. По думите му тази продукция може да се доставя лесно с кораби, като се избягва пресичането на граници, а товарът може да пристига за 12 дни. Аз разбрах, че на премиера Борисов тази идея му допада и ние ще се постараем да я развием, посочи Лужков.

Кметът на Москва благодари на българските пожарникари, които участваха при потушаването на големите пожари край руската столица. Помощта, оказана при такива трагични и извънредни събития, остава в сърцата на хората, посочи Лужков. По думите му сега всички руснаци знаят, че България е реагирала веднага и е изпратила специалисти, които са работили в най-горещите точки. Пристигането на българските пожарникари е потвърждение за братството между нашите народи, това не беше просто жест на любезност или външно доброжелателство, посочи Лужков.

Бойко Борисов изрази благодарността си към московското правителство за голямата инвестиция, която реализира в Камчия и посочи, че тя помага много и за развитието на селското стопанство в района. Освен това с реализацията на проекта се осигуряват работни места.
Българският премиер съобщи, че през тази година има увеличение на руските туристи в България с 30% в сравнение с 2009-а. С присъствието в "Камчия" на представители на българското правителство искаме да им кажем, че са добре дошли в България, каза Борисов.

"Като кмет бях на гости в Москва на колегата си Лужков и тогава Лужков ми каза, че трябва да стана премиер. След това аз го бих на мач на стадион "Лужники" и станах премиер. Догодина предстоят президентски избори, явно пак трябва да отида до Москва и да го бия на мач...", каза още Бойко Борисов пред събралите се журналисти, цитиран от "Дневник".