Руската столица все още е обвита от гъст дим, причинен от горските и торфени пожари в района. Видимостта на места е под 100 метра.

Наши пожарникари охраняват около 20-километрова полоса до град Ликоно-Дулево. Те непрекъснато обикалят изораната зона и я обливат с вода. Вчера те са успели да спрат огъня на 2 км от града и да не допуснат огнената стихия да унищожи с. Язвище, което е с 300-годишна история и в него всичко е направено от дърво.

Втора група български пожарникари продължава да участва в гасенето на смесена гора до град Ногинск. Фронтът на огъня е около 4 км. Днес към 8 часа българско време пожарът е локализиран и се доизгасяват отделни огнища. В близост наши пожарникари гасят и 5 дка гора до водоем, като обикалят района и с водоноски доизгасяват отделни огнища.
Близо 100 български огнеборци заминаха за Русия.

Междувременно стана ясно, че предимно жени, деца и възрастни хора с респираторни проблеми се евакуират от българската мисия в Москва поради лошите атмосферни условия.
16 души са пътували с редовен полет от Москва снощи - това са роднини и служители на българското посолство. Има група от 8 души, която е готова за евакуация днес, каза пред БНТ говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева.
"Изпратихме 240 респираторни маски. Онези, които остават да поддържат консулската служба в Москва, от днес по обяд ще разполагат с тях", уточни тя.

Сериозно е разстроен трафикът на някои от московските летища, като най-силно засегнато е “Домодедово“. 
"Полетите на "България Ер" обаче нямат проблеми нито с кацането в Москва, нито с излитането оттам, нашите съграждани, ако желаят могат да се приберат, както много от тях правят през последните дни. Ние можем да помогнем, ако случайно настъпи нарушение в редовните полети, да изпратим извънреден полет, който да прибере български граждани", уточни Чернева. 

Температурата на въздуха в Москва днес се очаква да достигне 37-39 градуса, а в Подмосковието - 35-40 градуса, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според синоптиците почти през цялата седмица живачният стълб ще се задържи над 37 градуса, нощем - 20 градуса. Дългоочакваното захлаждане се очертава следващата неделя, когато температурата през деня ще е около 27 градуса, а през нощта - 14-15 градуса.

Заради проблемите в Москва са се увеличили руските туристи у нас, съобщи пред „Фокус” Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.
"Много майки с деца пристигнаха в България и това се забелязва по всички курорти – най-вече по Южното Черноморие, Слънчев бряг. Очаквахме средно увеличение от 8% от началото на годината, но в последните три седмици увеличението е около 12%. Втората половина на юли и началото на август сме имали 36 000 руснаци по организирани програми, а сега има 42 500", каза  Драганов.

Българското консулство работи нормално, въпреки намаления състав, каза за БНР шефът на службата Ангел Георгиев. Много руснаци желаят да пътуват до България, за да се спасят от дима и пожарите, но според туристическите фирми, почти всички предложения за почивка до края на сезона вече са изкупени.