Вече е ясно кое министерство колко ще харчи през следващата година. В двудневният маратон бяха приети всички заложени от правителството параметри, въпреки оспорванията и упреците на опозицията в лицето на БСП и ДПС.

Сред най-оспорваните решения бяха трансферите за БАН, културни институти и обществените медии БНР и БНТ, но всички спорове приключиха със запазване на правителствените предложения. Иначе по бюджетите на отделните министерства нямаше фрапиращи различия с парите за настоящата 2017 година.

Министерството на вътрешните работи получава 1 милиард и 296 милиона лева, от които 1 милиард и 161 милиона отиват за заплати. Следващата година и Министерството на отбраната може да се похвали с утвърдени разходи над 1 милиард лева-точната сума е 1.137 милиарда. И тук огромната част-911 милиона лева е за заплати на работещите в системата.

Третият „милиардер“ по разходи в бюджета за догодина е социалното министерство. Тук обаче при утвърдени харчове за 1 милиард и 183 милиона, заплатите са едва 99 милиона лева. Най-много средства- 613 милиона – са насочени към политиките за социално включване

Далеч назад са Министерството на правосъдието с утвърдени разходи от 231.4 милиона лева, Министерството на финансите с 488 милиона, Министерството на външните работи с почти 126 милиона лева. В Министерството на културата пък ще имат на разположение 175 милиона лева, решиха депутатите.

Здравеопазването е с 495 милиона лева, от които 207 милиона за заплати. Близо до него е образованието с 584 милиона лева, от които близо 323 милиона лева за заплатите на учителите. Само администрацията извън училищата получава 28 милиона лева за заплати.

В своето заключително слово след гласуването на бюджета, министър Горанов посочи, че в следващите няколко години България ще е в положителен прозорец от гледна точка на външната среда, което трябва да се използва разумно.

И призна: „Най-големият проблем, който срещаме, за да постигнем по-високи нива и потенциал на растеж, е свързан с човешките ресурси и качеството на живот. Това, което задължително трябва да правим, е да продължим инвестициите в тази сфера, защото вече е трудно да намерим работна ръка, за да продължим развитието на икономиката и производството“.

Не ни остава нищо друго, освен да видим дали след 12 месеца този проблем е бил поне частично решен с преразпределението на БВП, което бе прието от парламента снощи.