Това показва анализът на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за цени на едро на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци, продавани на стоковите тържища в България, предаде БГНЕС.

С две стотинки са поевтинели яйцата през изминалата седмица. Така в началото на седмицата 1 яйце се е продавало за 33 ст., докато в краят й се продавало за 31 ст. По – скъпо обаче се е продавал кашкавал "Витоша" от 10, 31 лв. в началото, в края на седмицата цената му е достигнала на борсите до 10. 37 лв.

Увеличението с 6 ст. представлява нарастване с 0,6%. Олиото през седмицата също се е търгувало по – скъпо. С 2 ст. се е повишила цената му на борсата така, че в края й се е продавало на едро за 2,49 лв. за литър. С 2 ст. по – скъпо се е търгувал и маргаринът от 1,99 лв. в началото на седмицата, а в края кутия от 0,5 кг. се е продавала за 2,01 лв. С 4 стотинки се е качила цената на борсата на килограм замразено пиле и така то се е търгувало за 3.79 лв. Отново с 4 стотинки се е увеличила и цената на килограм кренвирши и тя в края на седмицата на борсата е 5.06 лв.

Увеличение има и в цената на килограм шунка, каймата и някои плодове. Няма промяна единствено в цената на брашното и зрелия фасул. Така цената на едро на килограм брашно "Тип 500" продължава да се търгува за 0.91 ст. Цената на килограм зрял фасул също е непроменена през тази седмица на борсите и се е продавал за 2,71 лв. за килограм. Леко поевтиняване, освен при яйцата се наблюдава и в цената на захарта – с 2 ст., на ориза – с 4 ст., картофите и някои плодове.