Цените в ЕС на земеделски стоки са се увеличили още повече през февруари 2011 г. в сравнение с предходния месец, с изключение на сиренето, чиито цени са намалели с 1% и на ечемика, чиито цени поддържат същото ниво, допълват от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Средно увеличението на цените на пшеницата, царевицата, обезмасленото мляко на прах, маслото, както и телешкото, свинското и пилешкото месо е между 1 и 10 процента. За всички продукти, ценовите нива от февруари 2011 г. са били над нивата, наблюдавани преди една година, като най-голям ръст има при меката пшеница - 106% и ечемика - 96%. От месата най-много е поскъпнало пилешкото - с 18 на сто.

През февруари 2011 г., в сравнение с предходния месец, инфлацията при цените на храни е 0.6% и надвишава нивото на цялостната инфлация - 0.4%. С изключение на рибата и морските храни, всички други отчитани категории отбелязаха още увеличение на цените през февруари 2011 г. в сравнение с предходния месец, като плодовете и зеленчуците са с най-голям темп на увеличение. В сравнение с преди една година, цените на потребителските стоки показват по-високи нива, особено забележимо при плодовете, зеленчуците и мазнините.

Цените на храните през февруари 2011 г. са били с 6.2% по-високи в сравнение с февруари 2008 г., с 3.2% по-високи от преди една година и 0.6% по-високи в сравнение с преди един месец. По отношение на ценообразуването при продажбите на дребно, трябва да се има предвид, че развитието на цените на не-земеделските съставки на цената (труд, капиталови разходи и такива за енергия, разлики при веригите за разпространение) имат много по-голяма тежест при инфлацията на цените на храните отколкото промените в цените на необработените земеделски съставки.

Данните са от различни източници, сред които Евростат, Европейската комисия и др., допълват от земеделското ведомство.

В средата на април Световната банка изрази безпокойството си от ръста на цените на енергоресурсите и на храните. Намираме се на крачка от нова икономическа криза, заяви президентът на банката Роберт Зелик.