Това съобщава в. "Труд". От EVN пък призоваха към разумно потребление на тока

Северната част на Южното Черноморие беше най-потърпевша от голямата авария на два електропровода на НЕК в периода 22-24 юли, когато жители и гости на региона останаха близо 40 часа на тъмно.  На 6 август пък имаше друга авария, която предизвикала прекъсване на електрозахранването през нощта на 6 август, в част от комплекса "Св. Влас".

“Повечето хотелиери имаме генератори, но един - дори два, не могат да решат проблема, ако електрозахранването изключи”, коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в “Слънчев бряг”.

“Нова подстанция и подсилване на електрозахранването категорично са необходими на Слънчев бряг”, допълниха туроператори от най-големия курортен комплекс на Южното Черноморие. За обслужването на неговите близо 250 хил. гости са необходими около 100 мегавата мощност.

Трудно е да се прецени каква мощност гълтат климатиците, казват специалисти. Статистика няма, но някои наблюдения сочат, че общото натоварване от тях е поне 500 мегавата. Това означава, че най-малко половин блок на АЕЦ “Козлодуй” работи, за да осигурява комфортни температури в жилищата, офисите, моловете, хотелите и т. н.