Това каза  министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди заседанието на Министерски съвет, цитиран от  „Фокус”. Повод за думите му станаха коментарите на някои хлебопроизводители у нас за предстоящо драстично увеличение на цената на хляба.

По думите на Найденов в момента цената на пшеницата на международните борси е стабилна.
"Тя варира нагоре или надолу в рамките на няколко процента, така че цената на пшеницата не е предпоставка за увеличение на цената на хляба. Освен това в България цената на пшениците на борсите е стабилна. В момента няма осъществяван нито износ, нито внос, така че не виждам какви са причините за увеличаване на цената на хляба и то с такива проценти”, допълни министърът.

На въпрос ще се наложи ли внос на зърно, той отговори, че няма такива данни. Найденов изтъкна, че данните на Националната служба по зърното и фуража сочат, че има достатъчно зърно и няма да се наложи внос.
„Някой би могъл да осъществи внос на висококачествена пшеница, за да подобри качеството на своите хлебни изделия, но това не означава, че няма зърно”, категоричен бе земеделският министър. 

От Софийска стокова борса пък прогнозираха, че цените на пшеницата ще продължават да растат до новата реколта, но според директора на тържището Васил Симов пикът на поскъпването е отминал, предаде БНР. Той посочи, че два пъти е скочила цената на пшеницата у нас, само за няколко месеца.

"Малко изненадващо, повишаването на цената започна не през месеците септември-октомври, когато сме свикнали то да поскъпва, а още през месеците юни-юли. В момента последните котировки за пшеница са някъде около 400 лева на тон, така че сме свидетели на близо 100-процентно поскъпване само в рамките на 3-4 месеца", каза Симов. 
По повод публикациите, че тон зърно ще достигне 1000 лева, той бе категоричен, че това не е реалистично. "Това в момента е невъзможно, тъй като, ако някой се опита да пробва пазара с такива цени, от чужбина може да се внесе пшеница в рамките на 450-500 лева на тон", допълни Симов.

Вчера председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева предупреди, че хлябът може да поскъпне с повече от 15-20 на сто от другия месец. Причината за поскъпването било драстичното увеличение в цените на суровините за производството на хляб, както и ръстът в цените на горивата.
В отговор Мирислав Найденов коментира, че поскъпването на хляба вече се е случило миналата година и ако има още увеличение на цената, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени.

На свой ред председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев също предупреди, че цените на храните ще нараснат съществено, защото зърното е поскъпнало двойно. Данев предвиди сериозен ръст на инфлацията.