Българският премиер Бойко Борисов вижда предимство на страната си в двубоя с Турция за новата локация на завод на "Фолксваген". Той обещава благоприятна за бизнеса политика и държавни субсидии, пише Ханс-Петер Зиебенхаар, кореспондент за Югоизточна Европа на германското издание "Ханделсблат", цитирано от "24 часа".

Спред изданието България не се притеснява от конкуренцията на Турция за нов завод на "Фолксваген". Страната смята, че има добри шансове, за да спечели договора от Волфсбург за проект, който е за милиарди и би се реализирал в близост до столицата София.

"България е на по-добро местоположение от всяка страна в региона по отношение на инвестиционния риск", заявява самият Борисов пред "Ханделсблат".

Той е убеден, че бъдеща инвестиция на компанията ще бъде положителна за цяла Източна Европа. Той изтъква предимствата на България - конкурентна данъчна система, удобни за бизнеса регулациите и държавна помощ, съчетани с добри транспортни връзки и ниски разходи за труд.

"Българското правителство предложи на "Фолксваген" максимално допустимата държавна подкрепа в стриктно съответствие с европейското законодателство, както е определено от Европейската комисия за региона", добавя премиерът.

"Продължаваме да бъдем в процес на избор. През последните месеци прегледахме различни опции за местоположението на новия ни завод. Сега има списък с предпочитани локации. След фазата на изследване, сега следва фазата на преговори с останалите кандидати", заяви междувременно говорител на VW във вторник във Волфсбург.

Първоначално десет локации в три източноевропейски страни и в Турция участваха в надпреварата. След последния кръг вече има две - в България и Турция. Новият завод, подобно на този в словашката столица Братислава, ще се превърне във фабрика за няколко марки на VW Group. Чешкият филиал на марката Skoda се нуждае от нови производствени мощности, но и VW - за производството на Passat. Най-късно до началото на септември Надзорният съвет на "Фолксваген" трябва да направи своя избор.

"Състоянието на нещата е такова, че още няма окончателно решение на Надзорния съвет", заяви премиерът на Долна Саксония Стефан Вейл (от SPD), който също е в Надзорния съвет на автомобилния концерн. "Разбира се... това ще бъде икономическо решение, а не политическо", добави Вайл.

България предлага голяма индустриална зона извън столицата, София, близо до летището. Бившата сграда на стоманодобивна фабрика принадлежи на Българската първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia.

Проблеми като замърсяването на почвата от бившите стоманодобивни инсталации на обекта са разрешими. Това потвърди Матиас Колбекер, архитект и управляващ директор на семейния бизнес на Schwarzwald Kohlbecker Gesamtplan, със 170 служители, които изградиха много автомобилни заводи за Daimler, Audi и Jaguar Land Rover.

"Парцелът може да бъде преустроен и по този начин също да се използва без ограничения за търговски цели", казва 53-годишният архитект, който е пряко ангажиран с планирането на имота като възможно местоположение.

"На лична среща с Борисов получихме уверението му, че ще направи всичко, за да получи инвестицията. Ако "Фолксваген" трябва да стане първият такъв инвеститор у нас, групата почти сигурно ще получи много изключителен статут", каза Любомир Станиславов, изпълнителен директор на автомобилния клъстер в България.