"Шефът на "Фолксваген" търгува с Ердоган" - под това заглавие днес "Билд" - най-тиражираният вестник в Германия, отправя критики срещу намерението на концерна да построи завода си в Турция, съобщи Нова телевизия.

Според коментара много немци не пътуват в Турция заради Ердоган, който седял в дворец от 1000 стаи, затварял опозиционери, заплашвал пресата и съда.

"Билд" твърди още, че бившият канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер е дърпал конците на сделката.

Аргументите на "Фолксваген" били, че хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, а повече от 250 000 души са заети в автомобилната индустрия, има квалифицирани кадри и добра инфраструктура.

Турция и България продължават битката в коя от двете страни да бъде построен завод на германския автомобилостроител. Преди дни немски вестници обявиха, че Турция е фаворит и дори вече е избана от "Фолксваген". Причините били бонусите, които предоставяла турската държава на компанията, както и големия турски пазар.

Премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, който е член на Надзорния съвет на "Фолксваген", обаче отрече да е взето окончателно решение за новия си завод. Според него България все още е в играта.

За страната ни е трудно да предостави бонуси, каквито предоставя Турция, защото сме член на ЕС и всяка такава стъпка може да се смята за държавна помощ за компанията, коментират експерти.