Вчера изтече мораториумът, договорен между кабинета и "Лукойл" и след изтичането му цените не се вдигнаха.

В долари имаше повишение с един процент повече, отколкото към 21 март. Ако цената на суровия петрол в евро беше поскъпнала, щеше да има рязко вдигане на цените, но такова вдигане в крайна сметка нямаше, мотивира се Богданов пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.

Според него България не може да се изолира от световната икономика и, ако поскъпне цената на петрола, то никакъв мораториум няма да спаси положението. Други фактори, които влияят на цената на горивата, са какво се случва във Федералната банка в САЩ.
Живеем в период, в който страните се нуждаят от помощ от централните банки, което в дългосрочен план означава завишаване на цени.
Не препоръчвам да се прави нов мораториум. Правителството трябва да положи максимални усилия да работи конкуренцията на пазара, каза още Богданов.

По думите му винаги е имало известни разлики в цените. Основните играчи на пазара се съобразяват един с други, но това не означава, че има картел. Не вярвам, че всички искания на превозвачите ще се превърнат в действие.
Нека хората да не очакват промени - 20, 30 стотинки надолу, това е нереалистична прогноза, категоричен бе експертът.