Санкцията обаче не бива да отива в държавата, а като осигуровки на работника, каза Тренчев, цитиран от БТА.
Хората губят много когато не се осигуряват, но го разбират твърде късно, посочи той. Около два милиона души не плащат здравни осигуровки, но ползват медицинска помощ.

Какъв да е размерът на санкцията тепърва ще се решава, допълни Тренчев. Законът задължително трябва да се спазва от всички, подчерта той.

По думите му, идеята е чрез санкциите да се привлекат средства в социалните системи и да се повиши социалната култура на индивида, който продава своя труд.

Вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че има два типа работници, които се съгласяват да работят без договор. Едните го приемат "с пистолет в челото" и обикновено са концентрирани в зоните на ниските доходи. Втората група, споделят някакви облаги с работодателя.
Обективен измерител за санкцията може да бъде минималният осигурителен праг за дейността на провинилия се служител.

Периодът на налагане може да бъде 6 месеца, 1 година или времевият отрязък от залавянето на лицето и последната дата, когато е било регистрирано като безработно.
"Нормално е санкцията да бъде наложена в размер на средствата, които се дължат към осигурителните фондове", обясни Манолов.

Икономическият експерт на синдиката Мика Зайкова заяви, че тази санкция ще бъде в полза на работодателя.
Д-р Тренчев смята обаче, че е по-добре да се спазват правилата. "Демокрацията е осъзната дисциплина", подчерта той.