Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти на участниците. Въпреки че бяха подадени общо девет оферти, до отваряне на ценовото предложение беше допусната единствено “Главболгарстрой”, съобщи Медиапул.

Комисията за оценка на офертите отстрани всички останали осем кандидата в процедурата поради пропуски в тръжната документация или съдържанието на предложенията за изпълнение. 
Остранените кандидати са:  ДЗЗД "Галчев – Енемона", ДЗЗД "Музеен комплекс", "Аргогруп Екзакт" ООД, "Ерхарт" ДЗЗД, Консорциум "Щрабаг НМК", Обединение "НМК 2012", Обединение "ГЕО НИМ 2012", "Балканстрой" АД.

Ценовата оферта на "Главболгарстрой” е 23 999 999.91 лева с ДДС, при 392 156.86 лева непредвидени разходи без ДДС. Предложението за изпълнение получи и максималните 40 точки. Прогнозната стойност на поръчката беше 20 490 903.86 лева, но без ДДС.

"Главболгарстрой" предлага 10 месеца срок за изпълнение и гаранции 120 месеца за конструкции, 60 месеца за хидроизолации, 60 месеца за строително-монтажните работи, 60 месеца за инсталации и 24 месеца за асансьори.

До края на седмицата комисията ще излезе с решение, каза Татяна Цветанова, главен юрисконсулт в дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерството на културата.
Решението на комисията може да бъде оспорвано в срок от 10 календарни дни според Закова за обществените поръчки.
"Засега не сме решили дали да обжалваме, ще изчакаме да излезе официалното решение", казаха от две от отпадналите компании за "Капитал Daily". Все още не е ясно и дали някой от другите кандидати не е предлагал по-ниска цена от тази на "Главболгарстрой". Договорът с изпълнителя трябва да се подпише до един месец след като решението влезе в сила.

Проектът за “Българският Лувър” е на архитект Янко Апостолов. Той предвижда създаването на нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за съхранение на изкуство, реставрационни ателиета, административни офиси, конферентен център, както и нови обществени пространства и скулптурна градина с обща разгъната площ 20 830 кв.м.  нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Финансирането на обекта е със средства от оперативна програма "Регионално развитие".

Комплексът трябва да бъде изграден в комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените

Неотдавна Столична община обяви за победител “Главболгарстрой” в търга за кръстовището на две нива на Лъвов мост. Компанията беше дала една от най-високите цени, но общината декласира останалите четирима кандидати, защото не са успели да защитят цената си. Този търг се обжалва от “Трейс”.