Германия предложи да бъде създадена европейска система за осигуряване при безработица, като целта е еврозоната да стане по-издръжлива на евентуални икономически трусове. Това заяви в публикувано днес интервю германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и БТА.

Предложението е част от опитите на Германия да изработи заедно с Франция комплекс от реформи преди срещата на върха на ЕС този месец.

"Аз съм за това националните системи за осигуряване при безработица да бъдат допълнени със система за реосигуряване при безработица за цялата еврозона", каза той в интервю за германското списание "Шпигел".

Ако член на еврозоната се сблъска с икономическа криза, която да доведе до голяма загуба на работни места и натовари сериозно нейната система за социално осигуряване, дадената страна ще може да вземе заем от този общ фонд за реосигуряване, обясни Шолц.

"Щом рецесията приключи, дадената страна ще върне средствата, които е взела на заем. В същото време всички страни трябва да положат усилия да направят така, че техните предпазни механизми да са във възможно най-голяма готовност да посрещат кризи", добави той.

На въпрос дали Германия ще поеме риска на тази нова система, Шолц отговори: "Не, Германия печели. Резервите на Федералната агенция по труда на Германия ще останат непокътнати и няма да има споделяне на дългове".