ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са готови с общ законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни и утре ще бъде внесен в парламента. Това обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в присъствието на Радослав Рибарски от ПП-ДБ - заместник-председател на енергийната комисия и нейният председател Делян Добрев. Ще го защитаваме заедно, подчерта Борисов, цитиран от БТА.

Проектът предвижда пълна отмяна на дерогацията за внос на петрол с произход Русия от от 1 март 2024 г., а от 1 януари - отпадане на квотите за износ на нефтопродукти от руски петрол. 

С Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл два законопроекта да се "бият" в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия, и след това ние пак да не си говорим три дни, каза лидерът на ГЕРБ. Затова и двете формации са оттеглили своите проекти. И направихме един междинен вариант, така че от една страна безпокойството на колегите, че може да се случи нещо в тия два месеца с цените на горивата, да отпадне тази съответно опасност, и в същото време, колкото може по-бързо тази дерогация да свърши", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

За подготовката на общ вариант за отпадане на дерогацията съобщи по-рано днес председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Както той обясни, предстои да се уреди нормативно ревизията, която Агенция "Митници" трябва да направи към 31 декември т.г., за да установи какви вече преработени количества има в складовете на "Нефтохим" и да се прецени как да изнесат за тези количества деривати, за да не задръстват складовете на рафинерията.

Във връзка с това на брифинга Борисо каза, че са решили това, което е произведено в повече до 31 декември т.г. от руската рафинерия, да се остави междинен период, за да могат да го изнеса, защото "просто баките няма да стигнат да се съхрани горивото". Той добави, че това ще са финалните количества горива с руски произход, които ще бъдат изнесени.

Двата проекта - преди да бъдат оттеглени, дори бяха дискутирани в пленарна зала. Стигна се до спорове дали изтеглянето им от вносителя (лите) след дебати е правомерно, на което председателят на Народното събрание Росен Желязков отговори положително, след като е направено преди първото гласуване, а ако е по-късно - с решение на НС.

Цонев тогава каза, че по-късно днес ще бъде изготвен общият законопроект. Става дума за проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Общият законопроект ще бъде внесен утре в деловодството на парламента, обясниха Делян Добрев и Радослав Рибарски.

Общият законопроект ще успокои ПП-ДБ, чиито притеснения са, че нещо може да се случи през тези два месеца с цените на горивата, в същото време е възможност по-скоро тази дерогация да свърши, посочи Бойко Борисов. Ако има сътресения, ще бъдат поети при ротацията от Мария Габриел като премиер, колегите се страхуваха да не би да е капан от страна на ГЕРБ, като настоявахме за 1 януари, изтъкна лидерът на партията. Заедно ще понесем ударите, ако има такова нещо, но мисля, че няма да се стигне дотам, допълни той.

Борисов внесе яснота и за думите си, казани днес преди обед, че "ако отпадането на дерогацията влезе веднага, гарантирам, че ГЕРБ няма да мръдне от позицията си, ако мръдне - си давам оставка от партията". Точните му думи били, че "ако се направи така, че дерогацията да отпадне от 1 януари и възникнат тези проблеми, за които колегите говорят, ние ще стоим твърдо зад тях, ако трябва ще си дам оставката от ГЕРБ". 

Борисов смята, че никой не може да гарантира, че след отпадане на дерогацията цените на горивата няма да скочат, че няма да има дефицит на горива. Но отбеляза, че миналата година цените на горивата при дерогацията стигнаха почти 4 лева.

Надяваме се, че спираме с "дъвката Лукойл", шест месеца я "дъвчем" и все се получават катаклизми около тази тема, коментира Делян Добрев.

"Дъвката" е именно опасенията на двете партии, че санкциите могат да бъдат заобикаляни и това е обединяващото в този законопроект, коментира и Радослав Рибарски от ПП-ДБ. По думите му значително се увеличават санкциите за тези, за които се установи, че заобикалят условията по дерогацията - 20 млн. лв. за първо и 50 млн. лв за второ нарушение. Дава се срок да се подсигурят дългосрочни доставки, така че да няма влияние върху крайната цена на нефтопродукти, добити от този петрол, както и се гарантира, че посред зима няма да спрат доставките, каза Рибарски.

Борисов и Рибарски заявиха, че нямат информация за предстояща продажба на "Лукойл".