"Христо Хинков е здравен министър на "Продължаваме Промяната - Демократична България". В никакъв случай не е наш", коментира Бойко Борисов в кулоарите на парламента. А на въпрос как може да се излезе от ситуацията с "Пирогов", лидерът на ГЕРБ също намекна за оттегляне на здравния министър с думите си: "Асен Василев даде вчера рецептата". Вчера финансовият министър обяви, че ако един член на кабинета не намира подкрепа за провежданите политики, трябва да подаде оставка. 

Борисов отново се възмути от напрежението, предизивкано от избора на подуправител на НЗОК, затова с Асен Василев "взели правилното решение и управителят, и подуправителят да си подадат оставките". "Принципалът, този, който е избран от НС е по-добре да си прави обществените поръчки. Той направи някакво действие, което се опитваме да си обясним с една болница. Като се усетиха, че е много поръчково, пуснаха проверки и на други болници", каза още лидерът на ГЕРБ.

Запитан за патовата и безпрецедентна ситуация в Столичния общински съвет и има ли нещо договорено между ГЕРБ и спечелилите изборите ПП-ДБ-СС, Борисов коментира: "Ако имаше нещо договорено, щеше да има председател. ПП-ДБ не са искали нищо от нас, не сме водили разговори. Не разговаряме и не искам да разговаряме. Те си водят разговори с другите партии и там си играят". Той иронизира ПП-ДБ "които ни спукаха ушите, че имат екипи и София ще цъфне и вържа", а първата седмица - бой по улиците, втория - блокаж от снега", коментира Борисов.

По темата за дерогацията, за която от партията му настояват да се случи възможно най-скоро, лидерът на ГЕРБ заяви: "Трябва да стъпим на това, което каза ЕК и еврокомисарят: Колкото се може по-скоро. ПП и ДБ не трябва да се притесняват, ако дерогацията влезе веднага. ГЕРБ не трябва да мърда от позицията си. Ако мръдне, си подавам оставката от партията".

"В тази (не)коалиция, докато всичко не се договори, нищо не е договорено", коментира още Борисов сложните отношения с ПП и ДБ. Той каза, че в НС ще мине и оръжието за Украйна, като се договорят и данъчните закони.

"Кога не сме били в зала?", отвърна гневна лидерът на ГЕРБ на питането дали от партията ще изпълнят заканата си да не влизат в пленарната зала за въпроси, които не са съгласувани с тях.

"Направихме корекциите, които искахме. Обещах 15% увеличение по европейските директиви да го подкрепим, въпреки съпротивата на част от нашите депутати", заяви той по адрес на разговорите с финансовия министър и отстъпките по бюджета. "Ние като говорим с Асен Василев не е нужно да ходят представители или нотариус за поетите ангажименти. Към днешна дата това, за което сме се разбрали и съм поел като ангажимент, винаги се е случвало", каза Борисов по повод договорките с ПП-ДБ.