На 13 ноември Христова и шефът на "Газпром" Алексей Милер подписаха в София договор за съвместно акционерно дружество за изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток" в присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.
Вчера Борисов каза, че цената на руския природен газ пада и ще продължи да пада.
"Разбира се ние очакваме намаление на цените на газа, но аз лично не бих се ангажирала с какъв процент би се случило това. Така че ще бъде въпрос на търговски преговори и умения, за да постигнем максималното, към което се стремим всички", обясни днес Христова.

Няма опасност страната ни да загуби европейските средства за изграждането на междусистемните газови връзки с Румъния и Гърция.
"В срок сме, тъй като Европейската комисия първо изпрати официална документация, че сме одобрени за предоставянето на такъв гарант. Има и възможност за удължаването на получаването на средствата с 3 месеца", обясни шефката на БЕХ.
До края на годината се очаква да бъде създадена и смесена компания за българо-гръцката връзка. Смесената фирма ще е между БЕХ и "Посейдон", където собствеността си поделят гръцката ДЕПА и италианската "Едисон", обяви по БНР Майя Христова.

По повод казаното от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че руската компания е готова на първо време да финансира проекта за газопровода "Южен поток", Христова заяви, че официално не е отправяно подобно предложение.

„Южен поток" е изцяло в плюс на България, защото даваш територия, на която и досега има тръби. Нито ще режем гората, няма проблем с ОВОС, с екология. До по-малките тръби слагаш по-големи тръби и увеличаваш транзита на газ", коментира междувременно пред bTV Бойко Борисов, цитиран от КРОСС.

По думите му, премиерът Владимир Путин се е съобразил с него и хората в Бургас и въобще не е повдигнал въпроса за „Бургас-Александруполис".
Борисов потвърди, че ако се напълни целият тръбопровод, България ще получава по 2,5 млрд долара годишно. Според него, ако „Южен поток" го предложим на части, ще дойдат всички компании да го вземат, защото това е гарантирана печалба.

„Уговорката ни е, че първоначалното финансиране ще се прави от „Газпром", за да не увеличаваме дефицита в страната. След предпроектното проучване ще знаем колко ще струва. Засега - между 400 и 500 млн. евро. Същото е и с „Набуко" и аз на преговорите с г-н Путин 3 пъти подчертах, че „Набуко" е приоритетният проект", посочи Борисов.

Решението по „Големия шлем" на президента Първанов е само за изграждане на проектите, без да се уточняват никакви подробности, твърди Борисов. Премиерът припомни, че две държави имат преференции от Русия за цените на газа - Беларус и Украйна. "Не искам да бъдем третата, защото това ще означава политическа обвързаност. Не може от 3 договора 2 да ги спреш и да казват, че изпадаш под руско влияние", възмути се Борисов.

Според него, когато се махнат посредниците за газа, както се съгласила Русия,  ще падне цената за крайния потребител.

Премиерът обясни още, че решението за "Южен поток" е съгласувано с ЕС.