Но в жизненоважния туристически сектор ДДС ще бъде намален до 6,5 процента.
През тази година ДДС вече претърпя две увеличения в рамките на плана за драстични икономии, наложен от правителството под натиска на пазарите, ЕС и МВФ, които се притекоха на помощ на гръцката държава с огромен заем, за да я спасят от фалит, припомня БГНЕС.

"Гърците са изправени пред втори тур от строги икономии догодина, икономиката им се очаква да започне да бележи ръст от 2012 г., предвижда се безработицата да достигне 14,6 на сто, а хората без работа да надхвърлят 800 хиляди", алармира днес в. "Вима" по повод на внесения от правителството вчера в парламента проектобюджет за следващата година.

С цел икономии Гърция възнамерява да продаде четири самолета Еърбъс А340 и свои дялове в редица държавни предприятия. Очаква се държавата да разпродаде дялове в инфраструктурни обекти, транспорт, комуникации и банковия сектор /по-специално в едно казино, в железопътната компания ОСЕ, в мините ЛАРКО, Атинското и други летища и т.н./

Разчита се, че от приватизацията в бюджета ще влизат всяка година по един милиард евро до 2013 г., когато изтича падежът на плащанията на Гърция по заемите, взети от нея от ЕС и МВФ за преодоляване на кризата. 
"Заплати и пенсии може да не бъдат орязани, но ножът яко ще заиграе в държавните предприятия", допълва в. "Етнос". 

На 15 декември синдикатите свикват нова 24-часова стачка в знак на протест срещу допълнителните мерки за затягане на коланите.
 На 24 октомври премиерът Георгиос Папандреу изключи каквито и да било нови съкращения на публичните разходи или увеличения на данъците преди местните избори, които социалистите спечелиха.