Бившият финансов министър Симеон Дянков призова правителството да се откаже от проекта за АЕЦ "Белене". Според него в този вид той представлява губене на политическо време.

Пред Нова телевизия Дянков беше категоричен, че няма сериозен инвеститор, който да се ангажира с централата без гаранции от държавата.

"Това е поредно търсене на теле под вола. Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор където и да е в ЕС да притежава такава стратегическа инвестиция", заяви Дянков.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо - Словакия и Унгария, като и двете са спрели.

"Шансът на България да има такъв инвеститор е нулев", заяви още бившият финансов министър.

Освен това той беше категоричен, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция. Това са гаранции за първоначалната инвестиция и за бъдещи цени. Няма такъв проект в света без гаранции за цените, включително и в САЩ, категоричен е Дянков.

Дянков заяви, че следващите 5 години се очертават добри от икономическа гледна точка за Европа.

"Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно".

"Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа", заяви Дянков.

Той коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години.

"Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: "Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала"", заяви ексминистърът.

По думите му изпълняваме всички критерии за това.

"Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в Еврозоната", заяви Дянков.

"Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът", каза още той.

Що се отнася до срещата Тръмп-Ким Чен-Ун, Симеон Дянков заяви, че не очаква нищо "освен много шум".